Što je to Startup Factory Zagreb?

Predakceleracijski program pokrenut od strane Razvojne agencije Zagreb i Grada Zagreba u sklopu Tehnološkog parka Zagreb.

StartUp Factory Zagreb je prvi javno financirani program “no equity” (bez ulaska u vlasničku strukturu poslovnog subjekta) ove vrste na području Grada Zagreba i šire.

Osnovni je razlog za pokretanje programa StartUp Factory Zagreb od strane Grada Zagreba i Razvojne agencije Zagreb je osnaživanje ekosustava koji potiče razvoj startup poduzetništva i izgradnja održivog i uključivog razvoja grada kroz pametna rješenja usmjerena na jačanje turističke ponude u gradu Zagrebu.

StartUp Factory Zagreb pruža:

 • mogućnost uključivanja za 5 do 10 razvojnih timova ili startup tvrtki koji će se morati kvalificirati za ulazak u program putem natječaja i/ili hackathona

Iznos bespovratnih sredstava koji se po ovom pozivu može dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi do najvišeg iznosa od 150.000,00 kuna

 • Intenzivan tromjesečni program koji uključuje financijsku, infrastrukturnu, konzultantsku podršku, edukaciju, umrežavanje te savjetovanja/mentorstvo.

Kako se uključiti u program?

 • prijavom na Hackathon

            i/ili

 • prijavom na javni natječaj

U ovom prvom ciklusu predakceleracijskog programa STARTUP FACTORY ZAGREB prijavljena rješenja moraju biti povezana uz vertikalu pametnog turizma (“Smart city tourism”).

Što je to vertikala pametnog turizma ?

TURIZAM FOKUSIRAN NA INOVATIVNA ISKUSTVA „krojena po mjeri“, u odnosu na uobičajene turističke rute kao što su razgledavanje spomenika i muzeja ili pak dugi boravci na otvorenom (parkovi i dr. prostori na otvorenom)

INDIKATIVNE AKTIVNOSTI OVOGA NATJEČAJA ciljaju na usluge i tehnologije koje će na pametan način integrirati informacije o hrani smještaju, šoping i ostalim uslugama za turiste koji će posjetiti grad Zagreb te učiniti gradsku turističku ponudu pristupačnijom i lakšom za navigaciju kroz niz usluga i ponuda te kroz taj proces dovesti do ugodnijeg boravka svih posjetitelja.

Neka od SMART CITY rješenja za otvorena pitanja u turizmu a vezana uz jačanje turističke ponude grada Zagreba:

 • Parking turističkih autobusa
 • Revitalizacija i proširenje turističkih dijelova Grad Zagreba (bazirano na Living Lab pristupu ili slično)
 • Razvoj društveno odgovornih turističkih rješenja za osobe s invaliditetom
 • Originalni zagrebački i-suveniri i turistički proizvodi (poput muzeja prekinutih veza ili iluzija ili slično)
 • Inovativni turistički proizvodi bazirani na Living Lab, Big Data, iBeacon, IoT i IoE pristupu.
 • Inovativni turistički proizvodi bazirani na virtualnoj (VR) i/ili ”proširenoj” stvarnosti (AR)
 • Rješenja vezana uz cjelogodišnju turističku sezonu i brendiranje Grada Zagreba kao EU turističke destinacije (kao “Advent u Zagrebu”)
 • Rješenja i aplikacije vezana uz zdrav i aktivan odmor kroz fitness/streetworkout na otvorenom, aktivan odmor kao dio proširene hotelske ponude, konferencije i pripreme sportskih organizacija i slično

Tko se može prijaviti?

mikro i mala trgovačka društva (d.o.o. ili j.d.o.o.) i to:

 • mlade startup tvrtke koje posluju manje od 12 mjeseci (iznimno j.d.o.o. stariji od 12 mjeseci)
 • razvojni timovi/pojedinci (studenti, đaci, slobodni profesionalci) koji će u sklopu programa registrirati poslovni subjekt prije primanja financijske potpore
 • tvrtka koje imaju registrirano sjedište na području grada Zagreba*
  *Kako bi se ostvarilo pravo na isplatu bespovratnih sredstava razvojni tim/pojedinac će morati registrirati poslovni subjekt (d.o.o. / j.d.o.o.) na području grada Zagreba. Prethodno registrirane tvrtke moraju imati registrirano sjedište na području grada Zagreba. Više informacija pronađite u pravilniku natječaja.  

Razvojni timovi/pojedinci i/ili tvrtke čiji je razvoj usluga ili proizvoda vezan uz inovativna rješenja i tehnologije koja nude dodatnu vrijednost za razvoj turističke ponude grada Zagreba (Smart City Tourism rješenja)

Ovaj program se provodi u suradnji sa partnerima

Startup Factory Zagreb podržavaju